massage is een van de oudst toegepaste methodes bij het herstel van lichaamsfuncties. Duizenden jaren voor onze jaartelling werd massage al toegepast in het (helpen) genezen. Het lichaam reageert op aanraking, onder andere doordat het genezingsproces op de gemasseerde plek wordt gestimuleerd! Verder versterkt massage, wanneer regelmatig toegepast, het algemeen immuunsysteem van het lichaam. Het lichaam wordt weerbaarder tegen virussen en infecties.

Ook helpt massage bij het afvoeren van vocht wanneer het lichaam daar zelf niet toe in staat is. Te denken valt aan vocht rond de enkels en de bovenarmen.

Onderzoek in Duitsland heeft uitgewezen dat massage een goede ondersteuning is bij het volgen van chemotherapie. Het lichaam komt tot rust en wordt gestimuleerd de lichaamsonvriendelijke stoffen af te voeren. Op dit moment wordt er in veschillende ziekenhuizen in Nederland geëxperimemteerd met deze behandelmethode.

Bij de massage maak ik gebruik van 100% etherische oliën, de zogenaamde aromatherapie.

Kenmerk voor mijn methode van masseren is, dat de massage als zeer intens wordt ervaren en ook niet altijd pijnloos is. Bijna altijd moet het lichaam weer geactiveerd worden op de plek waar de kwaal zit. Daar heeft zich vaak in de loop der jaren bindweefsel verhard die de onderhavige spier belemmert bij de eigenlijke werking.